ای مردم! هرگاه دانستید، پس به آن عمل کنید؛ شاید که هدایت یابید . [امام علی علیه السلام]

یادگاری از مهدی شاهوردی

 
 
اموزش ویندوز98 درس2(دوشنبه 89 آبان 3 ساعت 5:3 عصر )

آموزش ویندوز 98 - جلسه دوم

 
نکته: در بسیاری از پنجره های ویندوز سه کلید زیر وجود دارند:  

OK : برای تایید و اعمال تغییرات و بسته شدن پنجره
Cancel : برای صرف نظر از اعمال تغییرات انجام داده شده
Apply : برای تائید و اعمال تغییرات و باز ماندن پنجره به کار می رود.

 
گزینه های رادیوئی: گزینه هایی به شکل دایره هستند که از مجموعه آنها، فقط یکی می تواند انتخاب شود.
 
کلیدهای کنترلی پنجره ها:در ویندوز با اجرای هر آیکن که نشانگر برنامه ای می باشد پنجره ای باز می شود. در هر پنجره ممکن است کلیدهای زیر وجود داشته باشد که در سمت راست و بالای آن پنجره واقع شده اند :
   
  Close close برای بستن پنجره
  Maximize Maximize برای حداکثر کردن اندازه پنجره
  Restore Restore برای برگرداندن پنجره حداکثر شده به اندازه قبلی
  Minimize Minimize برای حداقل کردن پنجره و فرستادن روی Taskbar . با این کار پنجره بسته نمی شود، و برای باز شدن مجدد آن کافیست روی نام آن برنامه در Taskbar کلیک کنید.
    Help : برخی پنجره ها آیکن کوچکی در سمت راست و بالای خود دارند که به شکل علامت سؤال (؟) می باشد. اگر روی آن کلیک کنیم، همراه نشانگر ماوس، علامت سؤال اضافه خواهد شد و هر جایی در آن پنجره که کلیک کنیم، پنجره کوچکی با توضیحات مختصری درباره آن قسمت، باز می شود.
 
تغییر مکان پنجره ها: برای تغییر مکان پنجره، روی سطر عنوانش کلیک کرده و سپس به نقطه دیگری Drag می کنیم.

تغییر سایز پنجره ها: برای تغییر اندازه پنجره، نشانگر ماوس را به یکی از لبه های آن نزدیک کرده به محض تغییر حالت Drag می کنیم. البته قسمتی مخصوص این کار در سمت راست و پایین هر پنجره وجود دارد.

   
مرتب سازی پنجره های باز:

گاهی اوقات تعداد پنجره های بازی که ما با آنها کار می کنیم زیاد می شوند و یا شاید لازم باشد که مثلا دو تا پنجره My Computer بطور عمودی و مرتبی کنار هم قرار گیرند. برای این کار، در قسمت خالی Taskbar کلید سمت راست ماوس را می زنیم (Right click)، در منوی باز شده، گزینه های زیر برای مرتب کردن پنجره ها به کار می رود:

 
 

Cascade Windows مرتب کردن پنجره ها به شکل قطری.
Tile Windows Horizentally مرتب کردن پنجره ها به صورت افقی.
Tile Windows Vertically مرتب کردن پنجره ها به صورت عمودی.
Minimize All windows برای حداقل سازی تمام پنجره ها.

گزینه Undo در این منو برای برگرداندن آخرین کار انجام شده به کار می رود.

 
 
 
ساعت و تاریخ سیستم: معمولاً سمت راست Taskbar ساعت سیستم دیده می شود. با اشاره به آن، ساعت و تاریخ نیز نمایش داده خواهد شد. برای تنظیم ساعت و تاریخ روی ساعت دابل کلیک می کنیم. در پنجره باز شده امکان تنظیم ساعت و تاریخ وجود دارد.
 

 

 
 
 
 
 
تنظیمهای Taskbar: در قسمت خالی روی TaskBar راست کلیک کرده و در منوی باز شده روی Properties کلیک می کنیم. پنجره ای باز می شود که در آن گزینه های زیر وجود دارد:
 
  Always on top: با انتخاب این گزینه، Taskbar همیشه روی سایر پنجره ها قرار می گیرد.

Auto Hide: باعث می شود با دور شدن نشانگر ماوس از Taskbar، به صورت خودکار پنهان شود.

Show small lcons in Start Menu: آیکنهای منوی استارت را در اندازه کوچکتر نشان می دهد.

show clock: با انتخاب آن، ساعت در سمت راستTaskbar نشان داده خواهد شد.

 
 
سایر تنظیمهایTaskbar :

با نزدیک کردن نشانگر ماوس به لبه داخلیtaskbar شکل نشانگر ماوس عوض می شود. در این حالت Drag می کنیم.با این کار پهنای آن بیشتر می شود تا حدیکه نصف Desktop را می پوشاند. همچنین می توان taskbar را به یکی از چهار جهت صفحه برد. برای این کار در قسمت خالی taskbar ، کلید سمت چپ ماوس را پایین نگه داشته و به محل دلخواهی از صفحه می کشیم (یا Drag کردن).



 
اموزش ویندوز98 درس3(دوشنبه 89 آبان 3 ساعت 4:59 عصر )

آموزش ویندوز 98 - جلسه سوم

 
تنظیمهای Desktop :

در قسمت خالیDesktop کلیک راست کرده (دکمه سمت راست ماوس) و Properties را انتخاب می کنیم. پنجره باز شده با عنوان Display Properties، دارای قسمتهای مختلفی است:

 
Background : (تصویر زمینه) در این قسمت می توان تصویر زمینه desktop را تعیین کرد. در قسمت display حالت قرار گرفتن تصویر به یکی از سه صورت center (قرار گرفتن در مرکز صفحه)،tile (کنار هم چیدن عکسهای کوچکتر، مثل کاشی) و stretch (کشیدن عکس بمنظور تمام صفحه شدن) قابل تنظیم است.
با استفاده ازBrowse می توان تصویری را که در این لیست وجود ندارد به عنوان تصویر زمینه انتخاب کرد.
با کمک Pattern می توان طرح یا الگوهای مختلفی را در حالتیکه نخواهیم از عکس استفاده کنیم بکار برد.
 
 
    Screen Saver: در این قسمت می توان نوع محافظ صفحه نمایش را تعیین نمود. یعنی در زمانیکه برای مدتی با کامپیوتر کاری نداریم برای ثابت نماندن تصویر صفحه نمایش تصاویر متحرک و متنوعی را بکار برد. همچنین بوسیله کلید setting امکان تنظیمات بیشتر محافظ انتخاب شده وجود دارد. با کلید preview می توان محافظ را به صورت تمام صفحه دید.

در قسمت wait ، مدت زمان انتظار برای فعال شدن خودکار Screen Saver در زمان بیکاری کامپیوتر تعیین می شود. اگر گزینه Password Protected تیک خورده باشد. کلید change نیز فعال خواهد شد. با این کلید می توان کلمه رمزی را برای محافظ صفحه نمایش در هنگام خروج از آن در نظر گرفت.
با استفاده از کلید Setting در پایین این پنجره می توان مدت زمان انتظار برای خاموش شدن مانیتور، هارد دیسک یا رفتن به حالت stand by (انتظار- آماده به کار) را مشخص کرد. در stand by‌ مصرف برق سیستم حداقل می شود.

 
 

Appearance : در این قسمت می توان ظاهر ویندوز را به یکی از استانداردهای موجود تبدیل نمود. این استانداردها در زیر مجموعه Scheme وجود دارند. در این زیر مجموعه گزینه windows standard حالت پیش فرض (Default) اولیه است.

 
 
Effects: در این قسمت می توان شکل آیکنهای استاندارد صفحه desktop را تغییر داد. برای این کار روی آیکن مورد نظر کلیک کرده و سپس change lcon را کلیک می کنیم. برای تبدیل آیکن گزینه انتخاب شده به حالت پیش فرض روی default Icon کلیک می کنیم.
 
Web: با انتخاب گزینه view my Active desktop شما desktop خود را مثل صفحات اینترنتی فعال خواهد کرد. ولی بهتر است همیشه این گزینه را از حالت تیک خورده خارج کنیم، زیرا سرعت باز و بسته کردن پنجره های مختلف را کند می کند.
 
    Settings: در این قسمت تنظیمات مربوط به کارت گرافیکی ومانیتور انجام می شود. کیفیت رنگ در قسمت Colors تعیین می شود که مشخص کننده تعداد رنگهای مورد استفاده می باشد، که بهتر است همیشه یکی از دو گزینه True color(32bit) یا High color(16bit) انتخاب شود. در قسمت Screen Area می توان سایز صفحه نمایش در ویندوز را تعیین کرد. چند حالت معمولتر آن در زیر آمده است:
  •  480 * 640 : برای مانیتورهای 14". در این حالت سایز آیکنها بزرگ هستند.
  •  600 * 800 : استاندارد مانیتورهای 15". در این حالت سایز آیکنها متوسط هستند.
  •  768 * 1024 : در این حالت سایز آیکنها خیلی کوچک می شوند.
 
پنجره Run : اکثر برنامه های ویندوز در قسمت Programs از منوی Start قرار دارند، که از این طریق قابل دستیابی و اجرا می باشند.البته از روی Desktop نیز بعضی برنامه قابل دسترسی هستند. ولی روش دیگری وجود دارد که در منوی Start با کلیک روی گزینه Run انجام می شود. ما با دانستن نام برنامه مورد نظر برای اجرا و تایپ آن در جلوی قسمت Open می توانیم آن برنامه را اجرا کنیم.(بشرطیکه مسیر اجرای فایل درست باشد. تمام برنامه هایی که در فولدر ویندوز قرار دارند براحتی از این طریق قابل اجرا هستند، مثل Notepad، Wordpad و...)
     
 
روش فعال کردن پنجره های باز:

در صورت باز بودن چند پنجره مربوط به برنامه های مختلف، در هر لحظه حداکثر یک پنجره یا برنامه می تواند فعال باشد که رنگ آن در حالت معمولی آبی پررنگ می باشد. برای فعال کردن یک پنجره دلخواه به یکی از روشهای زیر عمل می کنیم:

1. روی عنوان (قسمت آبی رنگ بالایی) پنجره دلخواه یا روی قسمتی از آن پنجره کلیک می کنیم.
2. روی نام آن پنجره در ‏‏Taskbar کلیک می کنیم.
3. کلید Alt را پایین نگه داشته و Tab را متوالیاً فشار می دهیم تا مربع آبی رنگ روی آیکن برنامه موردنظر قرار گیرد سپس می توان کلید Alt را رها کرد.



 
اموزش ویندوز 98 درس4(دوشنبه 89 آبان 3 ساعت 4:49 عصر )

 

 
فایل و فولدر (File , Folder )

فایل حاوی اطلاعاتی است که در حافظه کامپیوتر نگهداری می شود. فایلها از اسم و پسوند تشکیل شده اند (مثلا Word.exe )، و معمولا پسوند ها معرف نوع فایل یا آن برنامه می باشند. فولدر یا پوشه، محلی است برای نگهداری فایلها، چه آنها که بهم مربوطند و تشکیل یک برنامه می دهند و چه فایلهای مجزا از هم. در زیر، انواعی از فایلهای با پسوند مهم و معروف را آورده ایم:

پسوند فایلهای متنی: txt ، doc و...
پسوند فایلهای تصویری(عکس): jpg، bmp، gif و...
پسوند فایلهای صوتی: wav، mp3، mid و...
پسوند فایلهای فیلم: mpg، avi، dat و...
 
ب) برنامه My Computer که روی Desktop قرار دارد.
 
 

  در این دو برنامه، ممکن است داخل فولدری شویم، در اینصورت اگر بخواهیم از آن فولدر خارج شویم و به یک مرحله بالاتر برگردیم از آیکن UP که روی قسمت دکمه های استاندارد (زیر Menuها) قرار دارد استفاده می کنیم.
 
ایجاد فایل یا فولدر: روی Desktop، My computer یا Windows Explorer کلیک راست کرده به New اشاره کرده، سپس Folder را انتخاب می کنیم. یک فولدر جدید روی آن مسیر به وجود می آید. روش دیگر ساختن فولدر جدید در ویندوز اکسپلورر یا My Computer، به این صورت است که از منوی File به گزینه New اشاره کرده و روی Folder کلیک می کنیم.

برای تغییر نام فولدر جدید که با نام New Folder ساخته می شود، کافیست یکی از سه کار زیر را انجام دهیم:

1. روی فایل یا فولدر یک بار کلیک کنیم تا اجازه تغییر نام را بدهد.
2. روی فایل یا فولدر کلیک راست کرده و Rename را انتخاب کنیم.
3. روی فایل یا فولدر، F2 بزنیم.

 
مرتب سازی آیکن ها (Arrange Icons):

 هر وقت بخواهیم آیکن های فایل یا فولدر را روی desktop یا My Computer یا Windows Explorer مرتب کنیم در قسمت مورد نظر کلیک راست کرده، Arrange Icons را باز می کنیم و یکی از معیارهای مرتب سازی داخل آنرا انتخاب می کنیم. در این صورت آیکنها طبق آن معیار مرتب می شوند.
معیارهای مرتب سازی : می توانید این مرتب سازی را بر حسب اسم (Name)، نوع پسوند(Type)، سایز، تاریخ انجام داد. اگر گزینه Auto Arranges انتخاب شده باشد همیشه ترتیب قرار گیری فایلها یا فولدرها به طور منظم خواهند بود. یعنی نمی توان آنها را در جای دیگری قرار داد.

 
جستجوی فایلها (Find): برای اینکه فایل یا فولدر خاصی را روی کامپیوتر خود جستجو کنیم می توان از گزینه Find استفاده کرد. برای این کار از مسیر زیر پیروی می کنیم:
  Start > Find > Find files or folders  
روشهای دیگر باز کردن پنجره Find :  
  1. استفاده از کلیدهای Win + F
2. زدن کلید F3 روی desktop
 
برای اینکه فایلی را جستجو کنیم کافی است در پنجره Find جلوی Named اسم آنرا وارد کنیم. (می توانیم از * (ستاره) نیز استفاده کنیم.) مثلاً  txt .* یا jpg.* یا *.Ali  و ...

اگر هنگام جستجوی فایلهای متنی بخواهیم متنی را که داخل آن فایل به کار رفته است را نیز جستجو کنیم کافی است کلمه مورد نظر را در قسمت Containing text وارد کنیم.

در قسمت Look in مسیر جستجو را مشخص می کنیم. (مثلاً در کدام درایو جستجو را انجام دهد.)

اگر بخواهیم فایل مورد نظر را در تمام Hard مورد جستجو قرار دهد گزینه Local Hard drives را از این قسمت انتخاب می کنیم.

 

اگر بخواهیم تمام درایو ها حتی Floppy یا :A و CD Rom نیز جستجو شوند، گزینه My cmputer را انتخاب می کنیم. اگر گزینه Include subfolders تیک خورده باشد مسیر تعیین شده و تمام زیر شاخه های آن جستجو خواهد شد.

با استفاده از کلید Browse می توان زیر مجموعه خاصی را جهت جستجو مشخص نمود، تا محدوده جستجو محدودتر شود. برای شروع جستجو روی کلید Find now کلیک می کنیم.

در قسمت Date و Advanced می توانیم محدوده جستجو را کوچکتر کنیم. مثلاً دنبال فایلهایی با سایز مشخص ، تاریخ مشخص و ... باشیم.

 
مشخصات فایلها: (File properties)

برای دیدن و تغییردادن خصوصیات یک فایل روی آن، کلیک راست کرده، روی properties کلیک می کنیم. مشخصات یا خصوصیات فایل شامل نام، سایز، محل قرار گیری و صفاتش می باشد. یک فایل یا فولدر در ویندوز 98 چهار صفت (Attribute) دارد: Read only، Hidden، Archive و System
صفت Read only باعث می شود محتویات فایل قابل خواندن باشد و نتوان محتویاتش را تغییر داد.

 
 
پنهان کردن فایل یا فولدر :

روی آیتم مورد نظر کلیک راست می کنیم و گزینه properties را انتخاب می کنیم، بعد گزینه Hidden را تیک می زنیم وسپس ok. شاید پس از این کار آن فایل هنوز مخفی نشده باشد، پس لازم است کلید F5 را بزنیم ویا کلیک راست کرده و Refresh را کلیک کنیم.اگر باز هم فایل مخفی شده قابل دیدن بود به منوی View رفته و روی Foler Options کلیک می کنیم.در آین پنجره، برگه View را که در بالای آن قرار دارد کلیک کرده و در قسمت Hidden Files گزینه دوم یعنی Do not show hidden files or System files را انتخاب می کنیم. این بار حتما فایل مخفی خواهد شد.

 
روش دیگر درست کردن ShortCut این است که روی هر فایل، فولدر ویا آیکنی در ویندوز، کلیک راست کنیم، با انتخاب Create ShortCut این کار انجام می شود و در سمت چپ و پایین آن آیکن، یک علامت فلش دیده می شود که آن را از فایل اصلی متمایز می کند.  
 
منوی View در My Computer یا Windows Explorer :

در اکثر برنامه های تحت ویندوز در قسمت منوها، گزینه ای به نام View وجود دارد که نحوه نمایش اجزای داخل آن برنامه مثل لیست فایلها را تعیین می کند. و یا می توان سایر نوارهای ابزار آن برنامه را فعال یا غیرفعال کرد. در زیر، برخی از مقادیر مهم این منو آورده شده اند:

 
Toolbars: نوارهای ابزار برنامه را پنهان می کند و یا نمایش می دهد.این میله های ابزار عبارتند از:
  ا‌لف) Standard Buttons :اگر تیک خورده باشد، کلید های استاندارد بالای پنجره نشان داده می شوند.
ب) Address Bar :مسیر فولدر فعلی را نشان خواهد داد.
ج) Links :کلیدهایی را برای اتصال به سایتهای اینترنتی در بالای پنجره قرار می دهد که البته نیازی به آنها نیست.
د) Text Tables :در صورت فعال بودن کلیدهای استاندارد، اگر این گزینه تیک خورده باشد، عنوان هر کلید را پایین آن می نویسد.
ه) Status Bar‌ سطر توضیحات پایین پنجره ها را پنهان می کند یا نمایش می دهد.
As web page‌ : باعث می شود در حالت کلاسیک در سمت چپ فولدر فعلی ستون توضیحاتی اضافه شود که با قرار گرفتن روی هر فایل توضیحات آن در این قسمت نمایش داده می شود.

چهار گزینه بعد یعنی Large Icons، Small Icons، List و Details، برای تعیین نوع نمایش آیکنها در پنجره فعلی به کار می رود.

زیر مجموعه Arrange Icons برای مرتب کردن لیست فایلها یا فولدرها براساس نام، پسوند، سایز یا تاریخ ایجاد و ... به کار می رود. اگر گزینه Auto Arrange فعال باشد آیکنها همیشه مرتب خواهند بود.

 






بازدیدهای امروز: 5  بازدید

بازدیدهای دیروز:2  بازدید

مجموع بازدیدها: 12559  بازدید


» ?پیوندهای روزانه «
» لوگوی دوستان من «
» فهرست موضوعی یادداشت ها «
» آرشیو یادداشت ها «
» اشتراک در خبرنامه «
 
01 - Ya To Ya Hichkase Digeirfreeup.mp3 - 3.8 MB